DE BROMMER & IK

de bakbrommer
eerlijk eten
food-truck ceuvel
DE KOK
DE BAKBROMMER 
DE BROEDKEUKEN

 

Er was eens een droom om de wereld over te reizen met een keuken die zowel vervoer voor de kok als een tijdelijke thuishaven voor anderen zou zijn. Iedereen zou kunnen proeven van  het magische effect van eten wat uit liefde gemaakt en gedeeld wordt.

Een keuken op wielen, die moest er komen! Zo dachten 2 vrienden vijf jaar geleden. Een redelijk origineel idee leek dat. Wisten zij veel.

Ze kochten een oude bakbrommer en bouwden er een keukenblok op. Mij leek het fantastisch om op een bakbrommer te kunnen bakken.

We begonnen gewoon. Voor we het wisten stonden we overal in Amsterdam op festivalletjes te koken.

Vroeg in de ochtend haastten we ons naar de markt om inkopen te doen.     Even later brommerden we het festivalterrein op: dan kon het koken beginnen. Er was altijd wel iets vergeten, maar ook altijd een vriend in de buurt die bereid was even een noodboodschapje voor de bakbrommer te doen.​

13.800 falafelburgers, 5.260 kilometers, 42 sleutelbeurten en 8 pollepels verder zijn we ongemerkt vakkundige koks en sleutelaars geworden.
​Ik ben Silvia en ik was altijd al een beetje kok, maar vooral antropologe. Nu ben ik nog altijd een beetje antropologe, maar meer kok. In de loop der jaren is eten mijn 'weapon of choice' geworden in de strijd rond de dingen die ik het aller belangrijkst vind.

Als je thema's zoals sociale ongelijkheid, duurzame landbouw of alternatief onderwijs op het platteland wilt bespreken, blijkt het eigenlijk altijd een goed idee om mensen te verzamelen in een keuken of rond een tafel lekker eten. Eten is nou eenmaal het meest sympathieke middel om mensen bijeen te brengen.
    


Inmiddels ben ik alleen verder gegaan en kook ik niet meer alleen met de Bakbrommer maar vooral in mijn keuken in de ​ Rietwijker , een kleine broedplaats in Amsterdam-Noord.

In de kern doe ik nog steeds hetzelfde: lekker, eerlijk eten met een verhaal maken.

In de Rietwijker organiseer ik verschillende eetfestijnen en workshops. Twee vaste avonden zijn: Multi Cocina en Platte stads diner. Bij Multi Cocina zijn de koks buurtbewoners, bij het Platte stads diner zijn er boeren en bakkers te gast. 

Zo groeit de Bakbrommer steeds iets breder dan de brommer. Het is ook een symbolische eettafel geworden om mensen rond te samen te brengen en te betrekken in elkaars verhaal én een onderzoek naar betere vormen van eten produceren en consumeren.